Навчання в Німеччині після школи або з українського ВНЗ

Оновлено: 12.02.2022
germania-pocle-shkoly

Щоб вступити на перший курс німецького університету, потрібно компенсувати 1 рік різниці між українською і німецькою шкільною освітою. Цей рік можна вже провести в Німеччині в підготовчому коледжі або ще в Україні на першому курсі українського університету.

Тому, вибираючи навчання в Німеччині, перед усіма батьками та потенційними студентами стає вибір, що краще: вступити до Німеччини відразу після школи в підготовчий коледж (Studienkolleg) або після першого курсу українського університету, на перший курс німецького університету.

Нас дуже часто запитують, який варіант обрати, що краще тощо. Складно однозначно відповісти на це питання, тому що для всіх немає єдиного правильного рішення.

Тому, ми розповімо про різницю в цих двох типах вступу, щоб було простіше зробити вибір. Отже, Україна vs Німеччина: в чому різниця?

У підсумку, який варіант Ви б не вибрали, освітня агенцця Startstudy запропонує найкраще рішення як для випускників школи, так і для студентів українських ВНЗ.

Хочу навчатись
  • Що таке Studienkolleg?

    Це підготовче відділення при німецьких державних університетах, в якому студентів готують за обраним напрямом протягом 1 року, для вступу на ступінь бакалавра в німецький університет. Іноді, для простоти розуміння, його можна назвати «12 класом» школи.

    Якщо говорити, про підготовчий коледж, багато хто думає, що в ньому студенти будуть ще вчити німецьку мову, щоб її рівень відповідав вимогам для вступу на перший курс в німецький університет. І тому, цей варіант здається легше і простіше.

    Але, насправді, щоб вступити в Studienkolleg, вже потрібно мати високий рівень німецької мови, не менше ніж В2-С1. Це пов’язано з тим, що вступ відбувається на підставі вступних іспитів з німецької мови, математики та інших предметів, в залежності від напрямку. Конкурс на місце дуже високий і починається від 10-15 чоловік на 1 місце.

    У підготовчому коледжі є 4 напрямки: технічний, економічний, медичний і гуманітарний. В залежності від обраного коледжу і напрямку студент вивчає 5-7 загальноосвітніх предметів. За підсумками навчання скдалаються випускні іспити. Після чого можна вступати на перший курс німецького університету.

  • Навчання в Німеччині після 9-10 класу

    Якщо вибирати навчання в Німеччині після 9 або 10 класу української школи, тоді потрібно поступати в німецьку школу і отримувати німецький Abitur, який дає право вступу відразу на перший курс німецького університету.

    Освітня агенція Startstudy пропонує оформлення в німецькі школи-пансіони, де діти не тільки вчаться, а й живуть на території школи. В такому випадку, можна вибрати навчання англійською або німецькою мовою і після закінчення школи отримати німецький Abitur або International Baccalaureate (IB).

  • Навчання в Німеччині з першого та другого курсу українського ВНЗ

    Навчання в Німеччині можливо і після другого курсу українського Вишу, на тих же умовах, як і після першого курсу нашого університету. Цей варіант підходить для тих, хто на момент закінчення першого курсу не встигає вивчити німецьку або англійську мову і підтвердити її міжнародним іспитом.

Вступ одразу після школи:

  • на момент подачі документів, вже є рівень німецької мови не менш, ніж В2;
  • студент досить самостійний, щоб самому жити і вчитися Німеччини;
  • хто дуже добре вчиться в школі і передбачає, що зможе успішно закінчити Studienkolleg, де навчання буде набагато складніше, ніж в українській школі. Це дуже важливо, тому що, подальше вступ до університету буде залежати від того, як студент закінчить підготовчий коледж;
  • хто хоче за цей рік адаптуватися в німецькомовному середовищі для навчання в університеті Німеччини;
  • хто визначився з напрямком, але ще точно не визначився зі спеціальністю. Це означає, що учень Штудіенколлег, ще може майже цілий рік думати, яку точно спеціальність він хоче вчити у межах обраного напрямку. За цей час, можна поспілкуватися з представниками приймальних комісій університету, студентами і викладачами на місці, що може вплинути на вибір спеціальності.

Вступ після українського ВНЗ:

  • хто хоче вчитися в Німеччині англійською мовою безкоштовно. Тому що в Німеччині немає державних коледжів з викладанням англійською мовою. Але перед тим, як вибрати цей варіант, важливо перевірити, що потрібна спеціальність є в державних університетах англійською мовою;
  • хто на момент закінчення школи не має достатнього рівня німецької мови і розраховує вивчити її до закінчення першого курсу в Україні. В такому випадку, знання німецької потрібно буде підтвердити іспитом ТестДаФ 4*4;
  • хто не впевнений, що зможе скласти вступні іспити в підготовчий коледж Німеччини або взагалі не хоче їх здавати. Тому що, вступ після першого курсу проходить без вступних іспитів, а тільки на підставі середнього балу і конкурсу документів;
  • хто ще не готовий їхати відразу після школи.
Поділитись в Facebook Поділитись в Telegram
Ваша заявка на обратный звонок принята.

Замовити дзвінок

Ваше ім'я *

Ваш номер телефону *

Дата та час