Навчання у Німеччині

Оновлено: 23.01.2021

Історія університетів Німеччини дуже насичена. З кожним роком, все більше абітурієнтів з усіх куточків світу хочуть здобути вищу освіту в відомих європейських університетах. Навчання в Німеччині, є мрією багатьох студентів з України. Але не всі знають, як можна почати навчання в Німеччині. Насправді, для навчання в Німеччині необхідно всього дві речі: мати атестат про закінчення школи, з гарною сереньою оцінкою, а також, необхідно на високому рівні, знати німецьку мову.

Чому необхідно вчитися в Німеччині?

Можна отримати вищу освіту безкоштовно в одній з найрозвиненіших країн у всьому світі

Якість освіти в Німеччині знаходиться на найвищому рівні, а після закінчення ВНЗ студент отримує диплом міжнародного зразка

Завжди є можливість після навчання, залишитися в Німеччині жити і працювати

Студент отримує чудову можливість подорожувати будь-якими країнами Європейського союзу

Територіально Німеччина від України розташовується зовсім недалеко

Як поїхати на навчання до Німеччини?

Щоб мати можливість подачі документів на навчання в Німеччині, необхідно буде відкрити візу. В цьому немає нічого складного, головне дотримуватися певних правил, які можуть гарантувати успішне отримання візи:

  • важливо правильно підготувати всі необхідні документи
  • необхідно скласти мотиваційний лист
  • відкрити банківський рахунок в Deutsche Bank тощо
  • пройти успішно співбесіду
  • не мати в минулому відмов в отриманні візи Німеччини або ж інших країн, що входять до складу ЄС

Чому навчання в Німеччині стало таким бажаним для студентів з інших країн?

Навчання у ВНЗ Німеччини може бути безкоштовним. Державні вищі навчальні заклади проводять навчання на безкоштовній основі, як за бакалаврськими програмами, так і за програмами магістратури. Крім цього, деякі ВНЗ проводять навчання не тільки на німецькій мові, але і повністю англійською. Сьогодні, далеко не кожна країна надає можливість абітурієнтам із закордону, безкоштовно отримувати вищу освіту, і Німеччина – є однією з таких країн. Навчання, за яке не потрібно платити, можливо, не тільки в звичайних німецьких ВНЗ, але навіть в найпрестижніших з них, які входять до переліку найвідоміших і шанованих у всьому світі. Але варто пам’ятати, що практично в кожному університеті цієї країни, передбачені як адміністративні, так і семестрові збори, розмір яких, може різнитися і складати від 100 до 600 євро.

Що потрібно для навчання в Німеччині? Однією з умов вступу до університету цієї країни, є наявність певної суми на рахунку німецького банку щороку, протягом усього періоду навчання. Як вважає уряд Німеччини, на рахунку у абітурієнта, для відшкодування всіх витрат щодо проживання, медичних страховок, харчування і перельотів на батьківщину і назад, повинна бути певна сума. Частина її йде на те, щоб підтвердити наявність грошових коштів і оформити студентську візу. Мати необхідно, в цілому, на рахунку банку не менше ніж 10 500 євро.

Поїхати вчитись до Німеччини, щоб отримати можливість залишитися там працювати.

Після того, як студент успішно закінчить навчання в університеті Німеччини, він отримає можливість протягом 1,5 року шукати роботу в цій країні. Однак на практиці, знайти роботу іноземцям з вищою освітою вдається набагато швидше, в середньому, за три місяці. Якщо студент проявив себе добре на етапі навчання, то велика ймовірність, що його відразу візьме до себе на роботу одна, з відомих у всьому світі, компаній. Саме тому, навчання в Німеччині є настільки привабливим, адже тут є безліч крутих вакансій, куди потрібні фахівці різного профілю. У студентів, які закінчили навчання в Німеччині, є дуже хороші перспективи побудувати собі кар’єру, про яку раніше, можна було тільки мріяти.

Які вступні іспити необхідно скласти для вступу у Німеччину?

Як поїхати на навчання до Німеччини відразу після закінчення школи? Єдиний варіант у такому випадку – це пройти навчання в Штудіенколлег. Німецькі коледжі проводять певні курси, спрямовані на підготовку іноземних абітурієнтів. Навчаючись в такому коледжі, майбутньому студенту необхідно визначитися з бажаною спеціальністю, адже курс навчання буде прив’язуватися саме до неї. Лише тільки після проходження таких курсів, з’явиться можливість подавати документи вже в ВНЗ. Такий підхід дозволяє наздогнати за рівнем освіти студентів із Німеччини, адже в школі навчаються вони трохи довше, ніж школярі з України.

Навіть для вступу в Штудіенколлег, необхідно успішно впоратися зі складанням вступних іспитів. Одним із обов’язкових є іспит із німецької мови. Щоб впоратися з ним, учень повинен володіти німецькою мовою не нижче рівня В2-С1. Деякі спеціальності, зобов’язують здавати вступний іспит з математики.

Однак, під час вступу на перший курс в університет, ніяких іспитів здавати не потрібно. Перш за все, береться до уваги середній бал шкільного атестату, успішність проходження курсів в коледжі, і наскільки добре студент знає німецьку мову. Якщо говорити про спеціальності творчого характеру, то вступним іспитом буде демонстрація своїх здібностей в тій сфері, яку вибрав учень.

Почати навчання в університеті Німеччини країни  можна після закінчення одиного або ж двох курсів в університеті своєї країни, що дозволить подати документи одразу на перший курс до ВНЗ Німеччини, без відвідування Штудіенколлег. При вступі, необхідно буде здати мовний іспит Тестдаф. Готуватися до нього краще завчасно, адже за своєю структурою він досить складний і складається як з усних, так і з письмових завдань.

Навчання в Німеччині може бути сумісне з роботою

Абсолютно у всіх, без винятку, студентів у ВНЗ Німеччини, є можливість офіційно працювати. Це дуже привабливо, особливо для студентів з країн пострадянського простору, тому що дозволяє їм у зачному розмірі покривати витрати на навчання і дозвілля, а також отримувати досвід. Робота не повинна перевищувати 20 годин на тиждень.

Якщо студент показує хороші успіхи в навчанні, він має право запросити спеціальний дозвіл на будь-яку іншу роботу. Якщо ця робота, на думку керівництва університету, не завадить студенту в навчанні, він цей дозвіл отримає. Зазвичай, вибір учнів падає на досить прості спеціальності, що мають вільний графік: офіціанти, кур’єри з доставки їжі, няні і т.д.

 

Безмежна кількість спеціальностей

У Німеччині налічується близько 400 вищих навчальних закладів, в кожному з яких існують найважливіші, у всьому світі, спеціальності. Крім того, пріоритет завжди віддається найбільш популярним, в даний період часу, спеціальностями, наприклад, IT-технологіями. Якщо учень має високий середній бал в освітніх документах (оцінки в атестаті повинні бути від 10 балів і вище), а також на належному рівні вивчив німецьку мову, то в нього є всі можливості вступити в будь-який, навіть найпрестижніший університет Німеччини.

Поділитись в Facebook Поділитись в Telegram
Ваша заявка на обратный звонок принята.

Замовити дзвінок

Ваше ім'я *

Ваш номер телефону *

Дата та час