Подготовительный колледж Марбург, курс М
SK_Marburg_Startstudy1
Опубликовано 30.01.2022

Подготовительный колледж Марбург, курс М

Ева, как проходила Ваша вступительная кампания в летнем семестре 2021?

Я сдала вступительные экзамены только в 2 коллега, так как вступительные экзамены тут были онлайн. В остальные надо было ехать в Германию, а мне не хотелось.

Я сдавала экзамены в Studienkolleg Mittelhessen (в Марбурге) и Nordhausen.

В Марбурге был только экзамен по немецкому (онлайн), по математике не было (я подавались на М-курс). Экзамен по немецкому был решаемый, времени было достаточно. Если натренироваться, то все будет хорошо (тут был экзамен, где надо было дополнить текст словами и окончаниями слов). Следить за тем как человек проходит экзамен они не могли, так как он был онлайн, но было написано, что если они потом поймут что знания немецкого намного ниже оценки экзамена, могут исключить из коллега.

В Нордхаузен был немецкий и математика. В целом тоже все решаемо, времени в принципе достаточно. По немецкому языку — были разнообразные задания, по математике — были задания, по большей части на логику.

Я поступила в эти оба коллега, но выбрала Марбург. В Нордхаузене учеба была бы вся онлайн и это восточная Германия, а мне хотелось в западную часть и начинать жить в Германии уже сейчас.

Какое у Вас впечатление о Марбурге?

Марбург маленький, но очень красивый, старинный, уютный город. Я считаю, что для начала жизни в Германии самое то, что надо. Если тут становится скучно, то можно на поезде за час доехать во Франкфурт. Там развлекательная программа будет поинтересней, конечно.

Как построена учеба в подготовительном колледже?

Штудиенколлегом я довольна. Большим плюсом в этом коллеге, по моему мнению, является система оценивания. Здесь ставят оценки только целыми числами. То есть если в другом коллеге вы сдадите какой-то экзамен на 1.3 и вам поставят эту оценку, то здесь вам эту оценку округлят и поставят чистую 1. Для тех ребят, кто хочет на Медицину и им очень важно иметь только 1 это очень и очень круто. В других коллегах получить чистую единицу намного сложнее.

Но это конечно не значит, что тут учиться просто. Нужно быть готовым учиться много и усердно в любом случае.

Что скажите о преподавателях?

Преподаватели в большинстве адекватные. Видно, что они заинтересованы дать тебе знания, что они заинтересованы в тебе, как в ученике. Этого ощущения у меня как раз такие в Украине и не было. Я не понимала, зачем я вообще учусь. Но конечно и здесь бывают преподаватели со своими странностями, к сожалению.

Какие общие впечатления?

Русскоговорящие ребята тоже были на курсе, хоть и не очень много, так что найти первых друзей просто. Но все равно не надо ограничиваться только русскоговорящими. Здесь было много интересных людей, интернациональный курс, надо быть открытым к новому опыту, разным людям.

Мне нравилась учеба в коллеге. Конечно, местами было очень сложно, но закончить этот год здесь реально. Мне не нравится математика и физика, но вот химия и биология это мое. Но это чисто дело вкуса. В целом программа учебы построена интересно. У меня не было ощущения, зачем я вообще это все учу.

В штудиенколлеге по сравнению с украинской школой все намного более структурировано. Если что-то непонятно — то можно спросить и тебе объяснять все ещё раз, что б ты понял. Учитель химии Glatthaar вообще лучший. Благодаря ему я полюбила химию, хотя раньше терпеть не могла.

Я могу смело советовать штудиенколлег Марбург, в частности М-курс здесь. Если любить учебу, стараться, проявлять активность, заинтересованность то этот коллег, возможно, закончить на все единицы.

Как искали жилье?

С жильём я считаю, мне повезло. Я просто написала на почту общежития и мне сказали, что есть свободная комната. В принципе считаю получить жилье в Марбурге не очень сложно.

Подготовительный колледж Марбург, курс М
Charite_Medizin_Startstudy
Опубликовано 23.01.2022

Анна Д., 18 лет

Charité – Universitaetsmedizin Berlin, Medizin

Когда-то в далёком 2015 году я узнала о возможности получения медицинского образования в Германии. Вместе с родителями мы изучали всю необходимую информацию, но, к сожалению, в Харькове, говорили, что поступление на медицину, в Германию, да ещё и в топовые ВУЗы(такие как ЛМУ и Гейдельберг), просто нереально.
Волею судьбы и необъяснимых совпадений, мы узнали об агентстве “Startstudy”. Приехав в офис первый раз, Александра и Владимир Петрович детально объяснили все необходимые шаги, структурировали наши дальнейшие действия и вселили веру, что у нас всё обязательно получится. К тому же, было сказано о том, что у них есть ребята, которые уехали учиться  в самую известную клинику Европы — Шарите. Именно в тот момент я поняла, что хочу приложить максимум усилий для того, чтобы быть среди них.
В итоге, я проучилась 1 год на медицинском факультете ХНУ им. В. Н. Каразина. Всё это время мы получали детальные инструкции от Татьяны, которая всегда была готова ответить на вопросы и помочь советом. Все необходимые документы, инструкции были всегда выполнены в необходимый срок, поэтому об этом можно было абсолютно не волноваться:)

В итоге, благодаря совместным усилиям, получили приглашения, из которых самым желанным было от Шарите.

Хотелось бы ещё раз поблагодарить всю команду Startstudy за их веру, помощь, отзывчивость, поддержку и огромную работу, которую они выполняют со всей душой по максимуму. Вы профессионалы своего дела, которые помогают осуществить заветную мечту, а также действительно делаете то, что другие считают невозможным!

С уважением и большой благодарностью, Аня 

Анна Д.
LMU_Medizin_Startstudy
Опубликовано 15.12.2021

Настя О., 18 лет

Ludwig-Maximilians-Universitaet Munchen, Medizin

«Безмежно вдячна освітньому агентству StartStudy за здійснення мрії! Ще рік тому навчання в Німеччині здавалось чимось недосяжним, а вже сьогодні я студентка медичного факультету в одному із найкращих вузів Німеччині  – університеті Людвіга-Максиміліана в Мюнхені.

Вже на першій зустрічі співробітники компанії StartStudy підкорили своїм професіоналізмом та чіткою стратегією вступу. Моя подача документів до вищого навчального закладу Німеччини припала на період пандемії та карантину, але я дуже рада, що навіть такі труднощі не стали перепоною для досягнення мети. Дуже вдячна Тетяні та Олександрі за індивідуальний підхід до кожного студента та підтримку на всьому нелегкому шляху. На усіх этапах вступу: підготовка документів та їх переклад, складання іспитів з німецької мови, оформлення студентського страхування та блокованого рахунку, отримання візи – я завжди вчасно отримувала чіткі інструкції та поради, а на будь-які запитання – розгорнуту відповідь та зворотній зв’язок від Тетяни. Особливо хочу відзначити, що менеджери StartStudy допомогають не лише здобути місце в омріяному навчальному закладі, а супроводжують навіть після переїзду за кордон!

Також хочу подякувати викладачам Юлії та Богдані за чудову підготовку до іспиту TestDaF! За декілька тижнів я змогла отримати бажаний сертифікат й підвищила рівень знань німецької мови.

Вступ за кордон це дуже відповідальний крок і я щаслива, що звернулась саме до агентства StartStudy! Дякую Вам за все і однозначно рекомендую іншим студентам скористатись послугами команди StartStudy!!»

Настя О.
Uni_Wien_Startstudy
Опубликовано 13.12.2021

Марцун Ирина, 19 лет

Universität Wien

Всем привет! Меня зовут Ира и уже в январе я официально стану студенткой первого курса Венского университета по специальности Биология.

На сегодняшний момент я третий месяц учусь на подготовительных курсах в университете, месяц назад получила студенческую визу и сдала вступительный экзамен по немецкому языку, который мне нужен для зачисления в Университет.

Учиться за границей было моей целью еще с 8 или 9 класса. Само агентство StartStudy помогло мне поступить в вуз моей мечты, даже после неудачной самостоятельной попытки в 2020 году.

Особо хочу поблагодарить Александру! Она всегда была с нами на связи, начиная с момента знакомства и заканчивая сдачей экзамена в Вене. Ее помощь не оценить невозможно! Она готовила для меня инструкции по заполнению нужных форм, формуляров, присылала примеры Анкет и справок, давала советы, как отвечать на вопросы офицера при собеседовании в Посольстве. Способствовала аренде общежития. Ни один из моих вопросов не остался без ответа.

При подаче документов и получении обратной связи от вузов появлялись нюансы, которые знать заранее просто невозможно. И в этом случае компетенции Александры помогли нам своевременно отвечать на письма, регистрироваться на экзамены и тесты, осуществлятьподготовку и сдачу экзаменов по немецкому языку. Поэтому однозначно могу рекомендовать сотрудничество с Агентством Start Study всем студентам, желающим учиться в западном вузе.

Марцун Ирина
SK_Marburg_Startstudy2
Опубликовано 12.12.2021

Подготовительный колледж Марбург, курс W

Отзыв двойняшек Даши и Данила М., о поступлении во время пандемии, в летнем семестре 2021

«Навчання в STK Mittelhesen на W-kurs нам сподобалось всім: і викладанням, і програмою, і ставленням до студентів і самою студентською атмосферою міста.

Вступна кампанія

Ми подавались на навчання як раз в розпал пандемії- осінь-зима 2020/21 на літній семестр. Інформації про здачу екзаменів отримували в останній момент, оскільки німецька влада що 2 тижні оновлювала інформацію з приводу заходів щодо протидії коронавірусу. Попри складні часи, нам пощастило, бо перші запрошення від штудієколегів, які ми отримали, повідомляли, що екзамени проходитимуть в режимі онлайн, як виняток у зв’язку з пандемією. Штудієнколег Марбург також ввів онлайн іспити. Екзамен мав би складатися з двох частин: тесту з німецької мови та математики (ми робили подачу на W-Kurs). Іспит з німецької передбачав серію з «C-Test або так званий Lückentext». Після складання тесту з німецької, нам повідомили, що тесту з математики цього разу проводитись не буде, зате буде враховуватись загальний бал шкільного атестату, який і вирішуватиме ваше зарахування. На остаточну відповідь від університету ми чекали десь 3 тижні і врешті отримали прекрасні новини про наше зарахування.

Питання житла

Ми отримали кімнати в Studentenwerk Marburg (гуртожиток), який безпосередньо відповідальний за надання житла студентам в Марбурзі.

Поскільки ми усвідомлювали, що з початком семестру і приїздом нових абітурієнтів, можуть виникнути проблеми з отриманням житла, ми, роблячи запит, вказали що нас двоє і що ми ще неповнолітні, щоб таким чином підвищити наші шанси на позитивну відповідь. І незабаром нам все ж відповіли і запропонували два гуртожитки: один- в центрі Марбурга, другий- за містом. Ми обрали другий варіант і абсолютно ним задоволені. Кімнати- просторі, мебльовані, охайні, з персональним Wi-Fi роутером. Кухня, ванна, туалет- спільні, однак все в гарному стані. На поверсі регулярно прибирають. В наявності пральна кімната, можливість зміни постільної білизни, тощо.

Місто

Марбург — це дуже мальовниче, затишне місто, середнє за розміром (за німецькими мірками). Воно також вважається студентським містечком, тому тут усе зроблено для того аби навчання були максимально комфортним і класним. Місто має гарне транспортне сполучення; достатню кількість магазинів (супермаркетів в тому числі), які розташовані по всьому місті. Також є величезна, сучасна бібліотека; 3 їдальні для студентів; кінотеатри. Будівлі університету також сучасні і гарно обладнані. Вся необхідна для студента інфраструктура дуже зручно розташована, тому фактично по місту можна всюди пересуватись пішки.

Навчання та викладання

Ми навчались на W-Kurs, тому наша програма передбачала наступні предмети: Deutsch, Mathe, BWL (Betriebswirtschaftslehre), VWL (Volkwirtschaftslehre), Soziologie. 95% навчання в нас проходило виключно онлайн, тобто у вигляді онлайн-конференцій з вчителем та домашнім самоопрацюванням. У вересні 2021 ми мали змогу відчути себе повноцінними студентами, оскільки керівництво університету дозволило провести 1 місяць другого семестру нашого навчання у вигляді фізичних відвідувань лекцій. З жовтня ми знову перейшли на онлайн навчання, так як ситуація з захворюванням знову дещо погіршилась і аудиторій для проведення лекцій з урахуванням всіх норм було недостатньо.

Попри всі зміни, що внесла пандемія, навчанням ми задоволені. Конференції були завжди за розкладом і гарної якості (від технічних проблем навчання не страждало). Вчителі постійно наголошували, що у разі запитань студент може завжди звернутись до них, написавши емейл. Навантаження було помірним: звісно опрацювання матеріалу займало левову частку всього часу, однак час на відпочинок і побутові справи також був.

Щодо викладачів, в нас склались лише позитивні враження. Всі вони були не тільки компетентними (гарно доносили матеріал), а ще й привітними й доброзичливими. Вони з розумінням ставились до тих обставин, що склались; враховували, що наше навчання було винятковим (бо було повністю онлайн), а тому були завжди раді допомогти.

Порада для майбутніх студентів

Будучи вже випускниками штудієнколегу, ми могли б порадити усім майбутнім студентам бути активними на лекціях, не боятись задавати питання, дослухатись до відгуків вчителів і старанно самостійно працювати поза лекціями.» 

Подготовительный колледж Марбург, курс W
SK_Koethen
Опубликовано 10.12.2021

Подготовительный колледж Кётен, курс Т

Как проходила Ваша вступительная кампания в подготовительные колледжи на курс Т в зимнем семестре 2020 (во время карантина)?

Поскольку из-за коронавируса часть экзаменов была отменена, то я была освобождена от сдачи. Нас принимали на основании среднего балла аттестата и уровня знаний немецкого, а именно – DSD-сертификата. Они позволял поступать нам через школу в определенные коллеги без вступительного экзамена. Но не все коллеги давали такие привилегии. Большинство все же обязывало сдавать вступительный экзамен и некоторые были даже онлайн. После получения приглашения на учебу в Кётен я лишь поехала в Берлин и решила попробовать свои силы там, но к сожалению, а может и к счастью, я туда не поступила. Так же основным приоритетом все же был ТУ Мюнхена, но оценив стоимость и сложность поисков жилья в больших городах, я поняла, что не справлюсь и имея уже свою прекрасную в соотношении цена-качество жилплощадь в Кётене, не поехала на экзамен. Но при поступлении в Кётен в приглашении было указано одно условие — тест по математике по приезду. Тест влиял лишь на назначение дополнительных занятий по математике и не более того. Даже как таковых доп. занятий потом не было. Мы просто приходили в среду после занятий в коллег и делали домашнее задание по математике. В классе находился преподаватель, которому мы могли задать вопросы в случае непонимания задания и тд.

Какое у Вас впечатление о городе?

Город довольно симпатичен, но все же немного грязный. Но с учетом того, что он пострадал во время войны, то ему это простительно. Для меня он оказался со временем маленьким, но как для одного года учебы в штудиенколлег – идеально. Он позволяет очень плавно войти в немецкую среду. Вам не нужно тратить много времени, чтобы добраться до учебного заведения: минут 7-10 ну очень медленным шагом. Но если Ваши аудитории будут находиться в главном здании рядом с центром города, то это 20 минут пешком. В таком случае- велосипед Ваше лучший друг. Их можно купить у предыдущих студентов или одолжить у близь учащихся.

Какое впечатление о подготовительном колледже?

Первый семестр коллега был легче, чем второй. Это что-то в виде перехода из школы в университет. Вначале, Вам расскажут основы немецких школ, а потом начнут давать материал университета. Так что хорошая школьная база по математике, физике и химии (в случае для Т-курса) просто «must have». Система обучения что-то между советской, но адаптирована под немецкий устав. 

Как построена учеба в подготовительном колледже, по сравнению с украинской школой?

Жестче. Главным отличием от школы являются домашние задания- за них Вы не получаете оценки. Могут проверить на наличие самого домашнего задания и все. Поточных оценок не было. Были только клаузуры (тематические контрольные работы) и семестровые клаузуры.

Что можете посоветовать тем, кто хочет учиться в Вашем подготовительном колледже?

Учится изначально хорошо в школе. Не просто получать хорошие оценки, но и знать на эти баллы. Ребята с хорошей школьной подготовкой имели более высокие оценки. Ведь все дальнейшее обучение строится на хорошей школьной базе. Так же советую учиться, учится и пахать ночами. Списывать, конечно, можете, но только если Вы знаете что и как.

Что можете рассказать о преподавателях?

Преподаватели будут Вам ставить лишь заслуженные оценки за Ваши знания. Они могут спросить немного больше, чем дают, но так делают не все преподаватели. В начале они Вам расскажут условия и систему оценивания: будут ли ставится оценки за активность на уроке, домашние задания и тд.

Как искали жилье?

С поиском жилья в небольшом городе довольно несложно. Лично я сразу по приезду получила хорошую комнату и договор, что значительно облегчало жизнь.

Была ли организована вакцинация Вашим штудиенколлегом и как она проходила?

Вакцинацию нам предложил штудиенколлег. Нужно было записаться у секретаря и купить специальную желтую книжечку для прививок в аптеке. После чего за нами в назначенный день приехал автобус и отвез в другой город на прививку и после вернул обратно. На вторую прививку нас записали автоматически через три недели все по такой же схеме. Если у Вас получалось в этот день, то можно было самостоятельно связаться с клиникой и перенести дату прививки.

Подготовительный колледж Кётен, курс Т
review88_TUM
Опубликовано 04.12.2021

Варвара Ш., 22 года

TU Munchen

Сьогодні я є студенткою Технічного університету Мюнхену на магістерській програмі «Менеджмент та Технології». Зробити цей важливий крок мені допомогла компанія Startstudy.

Приблизно за один навчальний рік заздалегідь я почала готуватися до вступу. На першій зустрічі в офісі Startstudy мені дуже детально розповіли, які я маю зібрати документи, які майбутні дії від мене очікуються та які я маю можливості для вступу. Цей період не був легким, однак з допомогою менеджера компанії Тетяни, всі вступні етапи були чітко з’ясовані та узгоджені. Завдяки зрозумілим поясненням та злагодженій співпраці зі сторони Startstudy, наша робота показала бажані результати. Я дуже ціную те, що при тій величезній кількості питань, які в мене виникали в процесі збору, утвердження та перекладу документів, я завжди вчасно отримувала рекомендації та зворотній зв’язок від Тетяни. Саме завдяки досконалій та детально-спланованій системі, я змогла здійснити свою мрію. Безперечно рекомендую скористатися послугами компанії всім бажаючим отримати освіту закордоном.

Варвара Ш.
Uni_Wurzburg_Startstudy
Опубликовано 25.11.2021

Анна Карташова, 21 год

Julius-Maximilians-Universität Würzburg

Сегодня я невероятно счастлива, называть себя студенткой Вюрцбургского университета имени Юлиуса и Максимилиана и очень благодарна агентству « StartStudy» за сопровождение при поступлении и поддержку на протяжении всего процесса.

В агентство я обратилась на достаточно позднем этапе, когда сроки уже «поджимали» и нужно было действовать очень оперативно, чтоб не пропустить время подачи заявлений. Пока я ждала результатов языковых экзаменов, мы собирали все необходимые документы, которых было безумно много, но благодаря четким инструкциям и рекомендациям, которые мне предоставляло агентство, я смогла достаточно быстро собрать, правильно подготовить и заверить весь пакет документов. Далее — подача заявлений и такой волнительный период ожидания ответов.

В результате я получила заветные приглашения из 6 университетов  Германии, среди которых выбрала университет Вюрцбурга. Как сейчас помню, от слов « Вам пришло приглашение» у меня накатывались слезы, когда я осознавала, что стала еще на шаг ближе к своей цели. После этого мы готовились к открытию визы и собственно моему такому долгожданному переезду в Германию. Во время моего поступления мы с агентством «StartStudy» находились в разных городах, но это абсолютно не доставляло никаких неудобств.

Отдельное спасибо моему менеджеру Анастасии, которая всегда была на связи в телефонном и электронном режиме и я всегда знала, что могу к ней обратиться, а также финансовому консультанту агентства, который помогал в решении всех финансовых вопросов. Поступление в Германию — очень трудоемкий процесс, который требует особого внимания и правильности оформления всей документации. В « StartStudy» работает команда настоящих профессионалов, за каждым поступлением стоит большое количество людей, которые помогают осуществить мечту. Я очень рада, что сотрудничала именно с агентством « StartStudy», c их помощью мне удалось достигнуть своей цели!

Анна Карташова
review87_SK Marburg
Опубликовано 22.11.2021

Петренко Андрей, 19 лет

Studienkolleg Mittelhessen Marburg

«Хочу подякувати усій команді StartStudy за плідну та результативну співпрацю протягом довгого періоду, за підтримку у вирішенні найрізноманітніших питань, пов’язаних зі вступом до навчального закладу Німеччини. Ми ні на хвилинки не пожалкували, що звернулись за допомогою саме в цю агенцію. Окремо хочеться подякувати нашому менеджеру Тетяні — справжньому професіоналу своєї справи. Ввічлива, завжди порадить, як правильно зробити в тій чи іншій ситуації, і навіть, коли ми були зараховані до коледжу у Марбурзі, Тетяна продовжувала нас підтримувати, надавати слушні поради. Дякуємо нашому викладачу з німецької мови Анні, вона підготувала до вступу та до складання іспиту TestDaF5555. Результат — високий рівень знання німецької мови. Рекомендую всім, хто мріє про навчання у Німеччині, звернутись до команди StartStudy! Бажаю успіхів у вашій дуже відповідальній роботі, ви здійснили мрію мого сина, я безмежно вдячна!»

Петренко Андрей
Uni_Tubingen_Startstudy
Опубликовано 18.11.2021

Университет Тюбинген

Почему Вы решили обратиться в образовательное агентство Startstudy?

Я дізналася про Startstudy від моїх друзів, котрі спочатку вивчали там німецьку мову, а потім вирішили вступати до Вузів з їхньою допомогою. Саме їх позитивний досвід роботи з цією компанією посприяв тому, що я звернулася до Startstudy з метою вступу на магістратуру до Німеччини.

Представьтесь и скажите, что Вы учите и где?

Привіт 🙂 мене звати Дар’я і я студентка магістратури Тюбінгенського університету на факультеті “Економіка і фінанси”.

Что Вы можете сказать о своем университете, как студент: плюсы, минусы?

+Найбільшим плюсом є, мабуть, рейтинг університету, адже Тюбінгенський університет посідає 7 місце серед топ-10 найкращих університетів Німеччини.

+Теж не меншим плюсом є те, що викладачі молоді і сучасні. Деякі з них працювали в індустрії, тому можуть навчити тому, що точно знадобиться за межами університету

+Розташування відіграє теж велику роль: Тюбінген знаходиться біля Штутгарду (їхати приблизно годину потягом), півтори години від Швейцарії та Франції. Окрім того, можна легко доїхати до Штутгардського аеропорту. Тут, до речі, можна теж вказати великий мінус – це те, що немає прямого сполучення з Україною, тому потрібно їхати до Франкфурта, Мюнхена і летіти звідти, або летіти відразу зі Штутгарду, але з пересадками.

+Це студентське місто і все створене для студентів

Отношение преподавателей?

Якщо коротко, то прекрасне відношення. Викладачі роблять все можливе, аби донести матеріал у доступний для нас спосіб. У разі якихось питань, вони залюбки допоможуть і нададуть відповідь.

Насколько интернациональный состав?

Тут справді дуже багато студентів з-за кордону, особливо це було відчутно до карантину, адже кожного семестру приїжджали студенти на обмін з різних куточків світу.

Якщо говорити про мій факультет, то тут також велика кількість іноземних студентів. На мою думку, тільки через те, що це англомовний факультет і більшість спеціальностей на магістратурі саме викладаються англійською мовою. Якщо бути більш детальнішим, то на моїй спеціальності з 23 людей: двоє з України, один з Грузії, один з Казахстану, 3-4 з Азії і декілька людей з Латинської Америки, всі інші – німці.

Как Вы формируете себе учебный план?

Загалом, учбовий план, або розпорядок кожний студент формує собі сам. Існує Modulehandbook, в якому прописані предмети, які нам треба взяти і кредитні пункти (ECTS), які нам треба набрати з кожного блоку. Базуючись на цьому і формується учбовий план. Приклад такого Modulehandbook, у котрому все прописано можна подивитися по посиланню:

Много ли предметов в расписании и насколько они интересны/современны/ актуальны?

Все знову ж таки залежить від вибору студента: це може бути і 3 предмети на семестр, може і більше. Зазвичай, беруть 3 предмети по приблизно 9 ECTS і 1 по 6 ECTS.

На рахунок актуальності все теж залежить від предмету. Багато викладачів стараються адаптувати матеріал у такий спосіб, щоб після закінчення університету матеріал, котрий викладався, був актуальним і допоміг нам у майбутньому.

Расскажите, как проходит ваш типичный день?

Під час пандемії день виглядає дуже банально: комп’ютер відкривається зранку і закривається ввечері 🙂 Більшість предметів, котрі зараз викладаються, базуються на відео, котрі були записані для студентів минулого року. До того ж проводяться Q&A сесії онлайн, де студенти можуть задати питання викладачеві по пройденому матеріалу. На щастя, у цьому семестрі відкрили бібліотеку і можна спокійно піти і повчитися там. До цього часу, завжди були обмеження і через це більшість часу проводилося вдома перед монітором.

Расскажите об инфраструктуре вуза. Какие там условия для учебы и самостоятельной подготовки?

Всі корпуси розташовані один біля одного,тому не потрібно буде витрачати багато часу на дорогу. Наявна велика бібліотека, де зазвичай дуже багато студентів, особливо в екзамінаційний період. Якщо говорити про умови для навчання, можна виділити той факт, що доступні всі матеріали: слайди зі сторони викладача і велика кількість книг, котрі можна з легкістю взяти на певний період часу. Окрім того, університет надає різні ліцензії на різні комп’ютерні програми, як Stata, MatLab ітд.

Трудно ли учиться на иностранном языке? Понятно ли преподают предметы?

Тут теж можна сказати, що все залежить від рівня англійської мови, з яким студент приїжджає. Загалом, не важко. Іноді, звісно, потрібно звертатися до додаткових джерел, аби зрозуміти той матеріал, котрий не вивчався на бакалавріаті, але все доступно і зрозуміло

Великим дуже плюсом є те, що викладачі висилають всі необхідні матеріали, наприклад, презентації перед лекцією, тому непотрібно все переписувати, або писати під диктовку.

Сколько дается попыток на пересдачу?

Як і в кожному університеті в Німеччині існує лише 3 спроби на здачу екзаменів. Якщо після 3 спроб іспит нескладений – можливість вивчення даної спеціальності у будь-якому університеті Німеччини блокується. А якщо загалом, то наприкінці кожного семестру існує 2 терміни для здачі екзаменів: Haupttermin або Nachtermin.

Как условия жизни в городе?

Чудові, адже все створене для студента. Прекрасна інфраструктура та розташування. Можна з легкістю дістатися до кожного куточка міста (навіть пішки). До того ж є багато кав’ярень, барів ітд.

Как искали жилье?

З огляду на те, що Тюбінген – це студентське місто, до пошуку житла треба підходити доволі таки серйозно. Є 3 варіанти: або жити в гуртожитку, або орендувати кімнату в квартирі (так зване WG- Zimmer), або ж орендувати квартиру. У загальному, ціна на оренду квартири дуже велика, тому зазвичай студенти обирають з-поміж двох попередніх варіантів.

У Тюбінгені наявна організація під назвою Studentenwerk Tübingen, яка керує розміщенням студентів у гуртожитках. Процедура отримання кімнати дуже проста: потрібно заповнити заявку у них на сайті (бажано відразу після того, як отримали підтвердження про зарахування) і приблизно за місяць до початку семестру Ви отримаєте інформацію про те, чи надана Вам кімната, чи ні. Ціни варіюються в залежності від декількох факторів: де саме знаходиться гуртожиток, скільки приблизно людей буде проживати у Вашій так званій “квартирі” і чи наявна ванна кімната у самій кімнаті, і сягають від 270 євро до приблизно 350 євро. Всі дані можна перевірити на сайті.

На рахунок оренди кімнати в квартирі все трішки важче, адже Вашу заявку будуть розглядати ті, хто там мешкає. Ціни теж варіюються і становлять від приблизно 350 євро до 700 євро і теж залежать від багатьох факторів. Якщо немає бажання мешкати в гуртожитку, то шукати кімнату радила б за мінімум 2 місяці до початку семестру, адже у Тюбінгені надзвичайно багато студентів і можна нічого не знайти.

Что бы Вы посоветовали будущим студентам?

Найголовніше, мабуть, це правильно скласти учбовий план з урахуванням всіх вимог і кількості потрібних кредитів. До того ж не потрібно відкладати все навчання на останній тиждень перед екзаменом, адже матеріалу надзвичайно багато і підготуватися в належний спосіб не вдасться.

Ваша заявка на обратный звонок принята.

Заказать звонок

Ваше имя *

Ваш номер телефона *

Дата и время звонка